Selecteer een pagina

Smilde Bord 13 Oude Veenhoop

Hier stond vroeger een belangrijk gebouw, het hotel-café-restaurant De Oude Veenhoop, alom in Drenthe bekend. Niet alleen in Drenthe, want reizigers vanuit het westen wisselden hier van paarden en sliepen dan regelmatig in dit hotel.

Helaas kwam het niet op de monumentenlijst terecht en het is in 1972 afgebroken.

DE VEENHOOP SMILDE

De Oude Veenhoop in Smilde. Foto: Drents Archief

In de hoogtijdagen van logement De Veenhoop was het een komen en gaan van klanten. De Veenhoop was dan ook ideaal gelegen aan de belangrijkste scheepvaartroute van Drenthe: de Drentsche Hoofdvaart. De vaart werd op 2 februari 1771 feestelijk in gebruik genomen en kort daarna werd het logement geopend. Er was rekening gehouden met flink wat gasten: De Veenhoop telde tien logeerkamers en een grote gelagkamer.

Populaire pleisterplaats

Pal naast de herberg konden passagiers op de trekschuit en later de stoomboot richting Meppel of Assen stappen. Nadat tussen 1829 en 1839 de weg langs de vaart was bestraat, werd De Veenhoop een populaire pleisterplaats voor de reizigers die per postkoets of diligence arriveerden. Diligences uit de wijde omgeving kwamen er hun passagiers afleveren, die na het nuttigen van een versnapering in het café, hun reis per stoomboot konden voortzetten. Speciaal voor de rijtuigen had het logement zelfs een poort aan de zijkant. Daar konden de gasten droog in- en uitstappen. De uitgang was aan de achterkant van het gebouw.

Een tijd lang was De Veenhoop, naast herberg en café, ook gemeentehuis van Smilde. Veel Drentse gemeenten konden zich in de negentiende eeuw geen gemeentehuis veroorloven. Daarom werd vaak ‘gemeentehuis gehouden’ in het plaatselijke café. De gemeenteraadsvergaderingen vonden plaats in een kamertje naast de gelagkamer, een bedstede werd gebruikt als gemeentearchief.