Selecteer een pagina

Bovensmilde Bord 03 Brink Baru

Dit monument in de vorm van de in 1977 gekaapte openbare lagere school die vanaf 1968 op deze plek stond. Dit monument is in 2013 tot stand gekomen. Toen werd deze plek BrinkBaru genoemd. Dit is een combinatie van het Maleise woord Baru (nieuw) en de Drentse brink. Het weerspiegelt goed dat alle bewoners streven naar een gemeenschapsplek op oude fundamenten: “Wij spannen ons in om de historisch gegroeide psychologische scheiding tussen bewoners van Molukse en Nederlandse afkomst te laten verdwijnen.”

Aan de overkant aan de Ribesstraat was vanaf eind zestiger jaren tot 1977 de openbare kleuterschool gevestigd. Na de gijzeling werd hierin de bibliotheek ondergebracht en thans is het als woonhuis in gebruik.

Aan de Magnoliastraat in de Molukse wijk staat een tweede monument. Dit is een eerbetoon aan de eerste generatie Molukkers die in Bovensmilde kwamen wonen. Bovenin zijn een Molukse schelp en trommel verwerkt. Beide monumenten zijn gezamenlijk in september 2013 op feestelijke wijze onthuld.